Sernik na zimno z mango.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik na zimno z mango. Jest to puszysty i kremowy sernik z dodatkiem mango. Jest to idealny deser na lato, którego nie musimy piec. Na stronie znajduje się dużo przepisów na pyszne serniki bez pieczenia, ale ten chyba jest najsmaczniejszy! Ten sernik podbije podniebienie każdego kto go skosztuje. Idealne połączenie puree z mango z masą serową. Cóż więcej można oczekiwać od sernika na zimno? Chyba nic! Ponieważ sernik zaspokoi wszystkie smakowe żądze.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers
– ½ mango
– 5 łyżek wody
Masa serowa:
– 1 kg twarogu półtłustego
– 2 szklanki śmietany kremówki 30%
– 1 ½ szklanki erytrytolu
– 2 dojrzałe mango
– 1 opakowanie żelatyny
– 10 łyżek wody
Polewa:
– ½ mango
– 2 łyżeczki żelatyny
– 5 łyżek wrzącej wody
– listki mięty do dekoracji
Zaczynamy od przygotowania masy w której będziemy moczyć biszkopty. Pół mango kroimy na kawałki, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy wodę i za pomocą blendera ręcznego miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowujemy tortownicę. Każdy biszkopt nasączamy w musie z mango i układamy wokół krawędzi tortownicy. Następnie wykładamy spód w ten sam sposób. W razie potrzeby biszkopty dzielimy na mniejsze kawałki by dobrze wypełnić spód ciasta.
Teraz przechodzimy do wykonania masy serowej. Pozostałą część mango obieramy i kroimy w kostkę. Odkładamy pół pokrojonego mango z którego wykonamy polewę. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy zmielony twaróg, wsypujemy erytrytol. Miksujemy. Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się jej. Łyżkę masy serowej wkładamy do żelatyny i mieszamy, gdy się dobrze połączą bierzemy kolejną łyżkę i mieszamy. Następnie żelatynę wlewamy do miski i kontynuujemy miksowanie. Na koniec wsypujemy pokrojone mango. Mieszamy. Masę serową ostrożnie przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy z mango. Pozostałą część mango czyli ½ miksujemy na puree. Żelatynę rozrabiamy z gorącą wodą. Łyżkę puree z mango dodajemy do żelatyny i mieszamy, następnie całość przekładamy do mango i mieszamy dokładnie. Teraz całość wylewamy na schłodzone ciasto i dekorujemy listkami mięty.
Sernik na zimno umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Wspaniały sernik na zimno bez pieczenia, którego wykonanie jest bardzo proste. Sernik ten może nam posłużyć jako tort, ponieważ prezentuje się wspaniale i jeszcze lepiej smakuje!