Sernik na zimno z truskawkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik na zimno z truskawkami. Ten przepis na sernik bez pieczenia jest pełen truskawkowego smaku! Ten sernik ma gęstą i cudownie kremową konsystencję, dzięki czemu jest całkowicie kuszącym deserem. Sernik z truskawkami to idealny deser na wiosnę i lato. Ilość truskawek w serniku jest imponująca i pokochamy to ciasto z każdym kęsem mocniej! Sernik z truskawkami to skrzyżowanie zwykłego sernika na zimno z ciastem truskawkowym. Dzieci pokochają ten pyszny sernik z truskawkami.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych
– 1 puszka mleczka skondensowanego
– 4 szklanki truskawek
– 250 g twarogu półtłustego
– 1 szklanka śmietany 36%
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 3 łyżeczki żelatyny
– 1/3 szklanki wrzącej wody
Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy herbatnikami.
Dowiesz szklanki truskawek miksujemy na puree a pozostałe dwie szklanki kroimy w kostkę.
Śmietanę kremówkę ubijamy do sztywności. Odkładamy na bok.
Do miski wkładamy twaróg i za pomocą blendera ręcznego rozdrabniamy go, następnie wlewamy mleko skondensowane i kontynuujemy łączenie składników blenderem ręcznym. Dodajemy esencję z wanilii, ubitą śmietanę i puree z truskawek. Miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Do miseczki z żelatyną dodajemy łyżkę masy i mieszamy. Połączoną żelatynę przelewamy do miski i miksujemy aby składniki doskonale się połączyły ze sobą. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego herbatnikami, robimy to ostrożnie by herbatniki nie podniosły się go góry. Wyrównujemy.
10-15 herbatników wkładamy do woreczka i za pomocą wałka kruszymy je i posypujemy nimi ciasto. Jeśli posypki jest za mało to kruszymy więcej herbatników.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ten sernik możemy wykonać z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jest to idealny sernik na lato gdy mamy w zasięgu świeże, soczyste truskawki. Sernik jest szybki w przygotowaniu i smakuje niesamowicie.