Sernik nowojorski.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik nowojorski. Sernik w stylu nowojorskim jest uwielbiany przez większość z nas. Ten klasyczny nowojorski przepis na sernik daje bogate, kremowe i gęste ciasto. Jest to jeden z lepszych serników – smakuje niesamowicie! Jeśli szukamy kremowego i bogatego sernika to ten sernik nowojorski może być właśnie taki! Jego smak i konsystencja zaskoczy nas od pierwszego kęsa. Konsystencja sernika marzycielska, kremowa a smak niesamowicie dobry.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg serka śmietankowego lub twarogu w wiaderku
– 8 łyżek masła
– 2 szklanki kwaśnej śmietany
– 1 ½ szklanki erytrytolu
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 1 łyżka soku z cytryny
– 6 jajek
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Spód i boki tortownicy smarujemy tłuszczem. Następne wykładamy papierem do pieczenia. Na zewnątrz tortownice owijamy folią aluminiową. Odstawiamy na bok.
Do miski przekładamy serek śmietankowy lub twaróg, dodajemy masło. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy śmietanę, erytrytol, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą, wanilie. Ubijamy z niską prędkością do połączenia się składników. Masę zeskrobujemy łopatką z boków. Następnie dodajemy jajka, pojedynczo, jedno po drugim, powoli ubijamy aby dokładnie połączyć.
Gotową masę serową powoli przelewamy do tortownicy. Tortownica musi być wysoka aby ciasto nam się zmieściło. Tortownicę wkładamy do większej blachy i nalewamy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy.
Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy przez 2 godziny lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez kolejną godzinę lub dwie. Po schłodzeniu ciasta w piekarniku wkładamy go do lodówki na całą noc lub na minimum 6 godzin.
Często zadajecie mi pytania jak sprawić by sernik nie opadł, w piekarniku tak ładnie rośnie a po wyciągnięciu masa serowa nagle opada. Moja wskazówka jest taka, nie miksujemy składników zbyt długo tylko do momentu ich połączenia. Wtedy będzie mniej powietrza w środku i sernik nie opadnie. Nie otwieramy drzwiczek od piekarnika podczas pieczenia sernika.
Sernik nowojorski znany jest z kremowej, satynowej konsystencji. Sernik jest bogaty, gęsty i wysoki. Sernik jest zrobiony z twarogu, jajek i śmietany aby dodać bogactwa i gładkiej konsystencji.