Sernik straciatella. Sernik na zimno.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik straciatella. Sernik na zimno. Sernik nigdy nie powinien być źródłem niczego poza rozkoszą. Powinna to być senna, dekadencka, bezustanna błogość, która trwa wieczność. Sernik straciatella daje nam same przyjemne doznania, a co najważniejsze jest zdrowy, więc śmiało możemy dać go dzieciom, aby delektowały się tym smacznym sernikiem. Sernik jest bogaty, kremowy i jest łatwy do zrobienia. Jest to jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam – smakuje wyśmienicie!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 2 szklanki daktyli
– 1 ½ szklanki migdałów
– 1 szklanka orzechów nerkowca
Masa serowa:
– 500 g twarogu półtłustego
– ¾ szklanki ksylitolu
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– 20 g żelatyny
– 200 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
– 3 łyżki mleka migdałowego
– 30 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki na wykonanie spodu namaczamy najlepiej na całą noc, jeśli nie możemy to ok 1 godzinki.
Składniki na spód, czyli daktyle, orzechy nerkowca i migdały odsączamy z wody i wkładamy do malaksera. Miksujemy do powstania papki, może być z grudkami.
Dno tortownicy wykładamy gotowa masą. Mocno ugniatamy. Wkładamy do lodówki i w między czasie przygotowujemy masę serową.
Twaróg mielimy dwa razy.
Do miski wkładamy twaróg, ksylitol, esencję z wanilii miksujemy do połączenia się składników.
Do drugiej miski wlewamy kremówkę ubijamy ją do momentu powstania gęstej masy. Ubitą śmietanę przekładamy do twarogu i kontynuujemy miksowanie.
Do garnka wlewamy mleko i gdy będzie ciepłe ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Do garnka z żelatyna dodajemy dwie łyżki masy serowej, mieszamy dokładnie, następnie całą zawartość garnka przelewamy do masy twarogowej i za pomocą miksera łączymy składniki.
Gorzką czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy ją do twarogu. Mieszamy.
Gotowa masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód sernika. Wyrównujemy i kilka razy potrząsamy na boki tortownicą, aby masa rozłożyła się równomiernie.
Teraz przygotowujemy dekoracje.
Do garnka dodajemy mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Garnek stawiamy na ogniu i czekamy aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszamy. Rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta i za pomocą wykałaczki robimy wzorki. Gotowe.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Robienie sernika jest bardzo proste. Warto, więc wykonać go samodzielnie w domu. Wspaniały, pyszny i zdrowy sernik, którym każdy będzie się zachwycał!