Sernik straciatella z brzoskwiniami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik straciatella z brzoskwiniami. Jeśli jesteśmy fanami serników, to ten sernik na biszkopcie z soczystymi brzoskwiniami i pyszną galaretką jest idealnym deserem do letniej kawki. Ten sernik ze świeżymi brzoskwiniami jest idealnym deserem by wykorzystać te pyszne i zdrowe owoce. Pyszne warstwy sernika sprawiają, że całość wspaniale łączy się ze sobą. Jest to sernik idealnie kremowy i przesadnie pyszny!
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają naszą odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Biszkopt:
– ½ łyżeczki octu
– 3 jajka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ szklanki erytrytolu
– ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
– 1 kg twarogu z wiaderka
– 7 łyżek erytrtyolu
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki żelatyny
– 1/3 szklanki gorącej wody
– 200 g kuleczek z gorzej czekolady
– 700 g brzoskwiń
– 2 galaretki brzoskwiniowe
– 700 ml gorącej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem i wlewamy do piany z białek. Ubijamy. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę.
Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30 minut.
Odstawiamy biszkopt do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy.
Twaróg miksujemy z erytrytolem i wanilią. Powoli wlewamy żelatynę do masy serowej, pamiętamy cały czas o miksowaniu. Na koniec wsypujemy kuleczki gorzkiej czekolady i mieszamy.
Na przestudzony biszkopt kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy masę serową. Wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki by zastygło.
W misce rozrabiamy galaretkę i odstawiamy aby lekko stężała. Gotową galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
Ponownie całość wkładamy do lodówki.
Ten sernik z kawałkami czekolady i z brzoskwiniami, na delikatnym biszkopcie to najsmaczniejszy letni deser. Sernik jest wspaniale kremowy, lekko czekoladowy i ta galaretka... Soczyste dojrzałe brzoskwinie są łatwo dostępne o tej porze roku, więc warto je wykorzystać i wykonać z ich dodatkiem pyszny letni sernik z galaretką i kawałkami czekolady. Jest to przepis na sernik, który możemy przygotować z wyprzedzeniem, dzień wcześniej możemy upiec biszkopt, a masę serową i galaretkę zrobić następnego dnia. Ale zaufajcie mi, ten sernik jest wart wysiłku jaki włożymy w jego wykonanie. Sernik idealny na specjalne okazje.