Sernik z makiem. Seromakowiec.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik z makiem. Seromakowiec. Ten seromakowiec składa się z warstwy sernika, z porcjami nadzienia makowego i pyszną chrupiącą kruszonką. Smakuje absolutnie niesamowicie i znakomicie się sprawdzi na Boże Narodzenie. Ten sernik z makiem smakuje absolutnie niesamowicie i pokochasz to, w jak łatwy sposób możesz go wykonać! Jest to znakomity deser, który przenosi makowiec na wyższy poziom.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto:
– 320 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g masła
– 120 g erytrtytolu
– 1 jajko
Masa serowo makowa:
– 1 kg twarogu z wiaderka
– 150 ml mleka
– 25 g masła
– 140 g erytrytolu
– 45 g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– sok z jednej pomarańczy
– 300 g masy makowej
Blacha o wymiarach 24×24 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsyp mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i zacznij ugniatać ciasto dłońmi do momentu aż ciasto będzie dobrze połączone ze sobą.
Rozwałkuj 2/3 ciasta. Rozłóż ciasto na spód i boki formy. Za pomocą widelca ponakłuwać sód ciasta.
Masa serowo makowa.
Wszystkie składniki poza makiem umieść w misce i za pomocą miksera połącz składniki. Uzyskasz kremową konsystencję sera.
Odlej 1/3 masy serowej i przełóż do niej masę makową. Dobrze wymieszaj i odłóż.
Na spód wylej masę serową i wyrównać. Następnie za pomocą łyżki przełóż masę makową.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 30 minut. Następnie wyciągnij sernik i pokrusz pozostałe ciasto na wierzchu sernika.
Blachę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez kolejne 30 minut.
Upieczony sernik wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie umieść ciasto w lodówce.
Sernik przechowuj w lodówce do 4 dni.
Jeśli się ciągle zastanawiasz czy warto dodać mak do sernika, to zachęcam Cię do tego bardzo gorąco. Ten pyszny sernik z makiem, z dodatkiem kruszonki z pewnością zachwyci Cię smakiem i stanie się Twoim ulubionym ciastem na tegoroczne święta. Połączenie maku i sernika jest najlepsze na świecie! Przyznam się szczerze, że uwielbiam serniki i makowce, od teraz już nie muszę wybierać – ten sernik makowy jest moim faworytem. Najlepszy przepis na idealny seromakowiec.