Sernik z mascarpone i ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik z mascarpone i ricottą. Uwielbiam serniki! Robiłam już sernika z mandarynkami, brzoskwiniami, z kaszy jaglanej i za każdym razem twierdzę, że to jest najlepszy sernik jaki jadłam! Jednak tym razem po upieczeniu sernika z mascarpone i ricotty, ponownie zmieniałam zdanie. To jest najlepszy sernik jaki jadłam w życiu. Delikatna, kremowa konsystencja, która rozpływa się w ustach. Ciasto jest wilgotne, lekkie z nutą cytrynowego smaku.
Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera mało tłuszczu i dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane. Ser ricotta jest jednym z najzdrowszych serów. Jedzenie tego sera zapobiega zapaleniom stawów. Wzmacnia naszą odporność. Wpływa na przyrost masy mięśniowej, a także poprawia naszą wydolność. Witaminy jakie znajdziemy w serze ricotta to: A, B1, B3, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, selen, mangan, cynk, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 150 g masła
– 300 g herbatników pełnoziarnistych
– 2 żółtka
Masa serowa:
– 500 g serka mascarpone
– 3 łyżeczki cukru waniliowego
– 250 g serka ricotta
– sok z limonki
– 4 jajka
– 200 g białej czekolady
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Herbatniki wkładamy do miski i za pomocą blendera ręcznego miksujemy je małe kawałki. Dodajemy do nich dwa żółtka i rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, którą wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem. Spód ciasta i brzegi dokładnie i mocno ugniatamy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta i jajka. Miksujemy przez kilka minut by składniki połączyły się ze sobą. Dodajemy lekko ostudzona białą czekoladę, sok z limonki i cukier waniliowy. Miksujemy.
Gotowa masę serową przekładamy do tortownicy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 90 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Ciasto możemy posypać malinami, porzeczkami lub jakimiś innymi owocami. Bądź udekorować czekoladą tak jak ja to zrobiłam.
Wspaniały włoski sernik!
Życzę wszystkim smacznego!