Sernik z masłem orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik z masłem orzechowym. Ten łatwy lecz troszkę czasochłonny sernik z masłem orzechowym jest pełen smaku orzechów, czekolady i masy twarogowej. Z okazji, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami i sernik jest jednym z tych ciast, które powinny znaleźć się wśród deserów świątecznych. Dodatek masła orzechowego do sernika sprawia, że przenosimy się w absolutną błogość za każdym kęsem. Ten dekadencki sernik, który wart jest wysiłku, aby zrobić upieczony sernik. To absolutnie przepyszny przepis na sernik z masłem orzechowym.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 150 g herbatników pełnoziarnistych
Masa serowa:
– 1 kg twarogu
– 250 ml śmietany 30%
– 1 szklanka erytrytolu
– 7 łyżek masła orzechowego
– 1 budyń śmietankowy
– 5 jajek
Polewa:
– 3 łyżki płatków migdałowych
– 1 łyżka masła orzechowego
– 120 g gorzkiej czekolady
– 6 łyżek mleka owsianego
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Spód blachy wykładamy herbatnikami.
Twaróg mielimy trzy razy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, erytrytol, masło orzechowe, śmietanę kremówkę oraz sypki budyń. Łączymy za pomocą miksera. Gdy masa serowa jest dobrze połączoną dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie łączymy drewnianą łyżką.
Masę serową wylewamy na herbatniki i wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 60 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku przez godzinkę. Następnie wyciągamy je z piekarnika.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło orzechowe, dodajemy mleko i mieszamy. Gdy składniki się połączą wylewamy czekoladę na wierzch ciasta.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni. Następnie dekorujemy ciasto.
Pyszny sernik z masłem orzechowym i spodem z herbatników z bogatym nadzieniem twarogowym a następnie zwieńczony polewą czekoladową z masłem orzechowym.