Sernik z orzechami pekan i karmelem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik z orzechami pekan i karmelem. Przejdźmy do tego pysznego sernika z orzechami pekan i karmelem. Ten super bogaty, wyjątkowo dekadencki i niesamowity sernik jest łatwy w przygotowaniu i jest idealnym deserem na każdą okazję. Wyjątkowo kremowe nadzienie sernika, które jest pełne smaku, spotyka się z orzechami pekan i smacznym karmelem. Połączenie orzechów, karmelu i twarogu sprawia, że jest to sernik wszechczasów. Sernik idealny do popołudniowej kawy.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 140 g orzechów pekan
– 5 łyżek mąki kokosowej
– 1/3 szklanki erytrytolu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka mąki migdałowej
– 120 g masła rozpuszczonego
Masa serowa:
– 1 kg twarogu
– ¾ szklanki erytrytolu
– 100 g śmietany
– 120 ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka esencji wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka
– ¼ łyżeczki soli
Polewa:
– 4 łyżki syropu klonowego
– 5 łyżek cukru trzcinowego
– 120 ml śmietany kremówki
– 2 jajka
– 120 g masła
– 250 g orzechów pekan
Tortownice o średnicy 23 cm owijamy folią aluminiową.
Najpierw przystępujemy do wykonania spodu. Orzechy pekan umieszczamy w robocie kuchennym i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy drobne okruszki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: mąkę kokosową, mąkę migdałową, erytrytol, cynamon, wanilię oraz masło. Ponownie włączamy robot i czekamy aż składniki dokładnie połączą się ze sobą.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na spód. Masę mocno ugniatamy na spodzie jak i na brzegach tortownicy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez około 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa. Twaróg umieszczamy w misce i dodajemy erytrytol miksujemy przez chwilę, do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę, śmietanę kremówkę, sól. Łączymy składniki, na koniec wbijamy jajka. Chwilę jeszcze miksujemy.
Masę serową wylewamy na ostudzony spód. Tortownicę wkładamy do większej blaszki i nalewamy wodę na 1 – 2 cm.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy sernik przez 60 minut.
Gdy sernik się piecze my przystępujemy już do ostatniego kroku jakim jest wykonanie polewy. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy masło i syrop klonowy. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.
W osobnej misce ubijamy jajka i śmietanę kremówkę. Gdy karmel w garnku ostygnie dodajemy ubite jajka. Mieszamy. Dodajemy orzechy pekan.
Masę z orzechami wylewamy na wierzch sernika i ponownie całość umieszczamy w piekarniku i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 – 15 minut.
Upieczony sernik wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lodówki na całą noc.
Ten przepis na sernik z orzechami pekan i karmelem jest bogaty, kremowy i pełen cudownego smaku. Spód sernika wykonany z orzechów, mąki migdałowej i kokosowej z dodatkiem cynamonu, tworzy idealną bazę dla masy serowej a polewam uzupełnia cudownie całość. Sernik pieczony w wodnej kąpieli sprawia, że jest on soczysty i nie pęka. Jeśli jesteśmy fanami serników i orzechów to ten przepis na sernik jest idealnym deserem na każdy dzień tygodnia.