Sernik złota rosa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik złota rosa. Kremowy, gładki, z delikatną pianką sernik, który rozpływa się w ustach pozostawiając uczucie niedosytu. Z każdym kęsem pragniemy go więcej i więcej. Delikatne, złote kropelki rosy nadają sernikowi cudownego luksusowego wyglądu, to tak jakbyśmy delektowali się kuleczkami złota. Sernik idealny na każdą okazję. Sernik nigdy nie powinien być źródłem niczego innego poza czystą rozkoszą. Po prostu marzycielska, dekadencka, nieprzerwana błogość wynikająca z delektowania się sernikiem.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1 kostka margaryny
– ½ szklanki erytrytolu
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 3 żółtka (białka na pianę)
– 3 szklanki mąki
– 4 łyżki śmietany
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
– 1 kg twarogu półtłustego
– 1 budyń śmietankowy
– ¾ szklanki erytrytolu
– 3 jajka
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru waniliowego
– ½ szklanki oleju
– 2 szklanki mleka
Wierzch ciasta z białek:
– 5 białek
– ½ szklanki erytrytolu
Mąkę, erytrytol, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Następnie dodajemy jajka, margarynę, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gotowym ciastem wykładamy spód i brzegi blachy.
Jajka ucieramy erytrytolem i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg. Miksujemy, na koniec dodajemy olej i mleko ciągle mieszamy zawartość miski. Gotową masę twarogową wylewamy na spód. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upływie godziny wyciągamy sernik.
Gdy ciasto się piecze ubijamy pianę z białek i erytrytolu. Gotową pianę wykładamy na upieczony sernik i podpiekamy kolejne 15 minut.
Sernik to jeden z tych przepisów, który może onieśmielać ale nie musi. Przygotowanie sernika w domu może być super proste dzięki odpowiedniej technice i dbałości o szczegóły. W tym przepisie na sernik złota rosa nie ma nic skomplikowanego. Otrzymamy cudowny serniczek. Konsystencja sernika gładka, kremowa na lekko chrupiącym spodzie. Doskonale upieczony sernik z bogatym, gęstym i kremowym nadzieniem i delikatną pianą z białek.