Serowe paluchy z ciasta francuskiego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Serowe paluchy z ciasta francuskiego. Jest to chrupiący i uzależniający pomysł na przekąskę z ciasta z francuskiego. Ciasto francuskie pełne roztopionego sera, z odrobiną czosnku i szczypiorku, te paluchy będą naszą ulubioną przekąską. Jest to znakomity pomysł na przystawkę, szybki poczęstunek. Paluchy z ciasta francuskiego są łatwe do przygotowania i naprawdę szybko znikają. Idealna przekąska, która łączy w sobie dwa pyszne składniki: ser i ciasto francuskie!
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 opakowania ciasta francuskiego
– 150 g sera mozzarella
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 3 łyżki masła
– szczypiorek do posypania
– sól, pieprz
Ciasto francuskie rozwałkuj i posyp całość startym serem mozzarella.
Następnie rozwałkuj, aby docisnąć ser do ciasta francuskiego.
Złóż ciasto na pół i ponownie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Jajko rozbełtaj z solą i pieprzem i posmaruj wierzch ciasta.
Posyp delikatnie odrobiną startego sera.
Ciasto francuskie pokrój w paski, każdy z nich skręć.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż paluchy .
Piekarnik nastaw na 190°C i piecz przez 20 – 30 minut, aż się ciasto zarumieni.
W międzyczasie w garnku rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szczypiorek, przypraw solą.
Wyciągnij upieczone paluchy z piekarnika i posmaruj je masłem z dodatkami.
Smacznego.
Ciasto francuskie jest kruche i maślane z dodatkiem czosnku i sera smakuje absolutnie fantastycznie. Tak czy inaczej te przekąski się sprawdzą na każdej imprezie, nie dlatego, że są pyszne ale dlatego, że są takie łatwe do zrobienia. Pragniemy tylko złapać jedną z tych dobroci i delektować się pysznym smakiem ciasta francuskiego i sera. Te domowe paluchy serowe są chrupiące, kruche i bardzo serowe!