Śledzie po kaszubsku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śledzie po kaszubsku. Śledzie w naszej kuchni goszczą niestety od święta, a wielka szkoda, ponieważ śledź po kaszubsku jest bardzo smaczny, zdrowy i powinien gościć na naszych stołach częściej, nie tylko od święta. Osobiście uwielbiam śledzie pod każdą postacią, niestety mój mąż jest bardzo wybredny co do tej ryby i śledź po kaszubsku jest jego ulubionym sposobem na śledzika.
Śledzie wzmacniają nasze serce i poprawiają pamięć. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Zawierają również tłuszcze jedno i wielonienasycone, jednak te tłuszcze nie posiadają właściwości tuczących. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B6, B12, D, E. Składniki mineralne zawarte w śledziach: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g filetów śledziowych
– 4 łyżki octu
– 5 łyżek oleju
– 3 listki laurowe
– ¼ szklanki wody
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 2 cebule
– 5 łyżek koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– 2 łyżeczki cukru
– olej do smażenia
Filety namaczamy w wodzie, przez ok godzinę.
Wymoczone filety śledziowe kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy cukier. Mieszamy dodajemy ocet, ziele angielskie, listki laurowe, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut.
Kawałeczki filetów układamy w miseczce i przekładamy je przestudzonym farszem.
Jeśli szykujecie śledzie na jakąś okazję to lepiej zrobić je dzień wcześniej a nawet dwa dni, ponieważ wtedy smakują najlepiej, śledzie się marynują i tworzą idealną kompozycję smaku.
Może je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Idealna przekąska na święta i przyjęcia.
Życzę wam smacznego śledzika!
PYSZNE ŚLEDZIE PO KASZUBSKU!