Śledzie w oleju w pomarańczach.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śledzie w oleju w pomarańczach. Ten przepis na śledzie w oleju z dodatkiem plasterków pomarańczy i cebuli są idealną propozycją na stół wigilijny. Uwielbiam śledzie – marynowane, w śmietanie, smażone, są znakomitym pomysłem na przystawkę i zawsze się sprawdzą na święta i imprezach okolicznościowych. Jednak śledź w pomarańczach stał się wielkim hitem w moim domu. Jest to śledź o bardzo szczególnym smaku, który łączy w sobie miękkie i zdecydowane smaki. Śledzie o delikatnym słodkim posmaku pomarańczy, smakują wspaniale i możesz się nimi cieszyć przez cały rok.
Śledzie są doskonałym uzupełnieniem diety, są łatwo dostępne i bardzo zdrowe, więc powinniśmy po nie sięgać nie tylko od święta. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Wspomagają odporność organizmu. Zapobiegają chorobom serca, regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają pamięć i koncentrację, bardzo dobrze wpływają na wzrok, mają działanie przeciwdepresyjne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne zawarte w śledziach to: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód, magnez. Zawierają dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie są potrzebne:
– 600 g filetów śledziowych – matias
– 1 duża pomarańcza
– 2 duże cebule
– 1 szklanka oleju
– 3 listki laurowe
– 3 ziarenka pieprzu
– 2 ziela angielskie
Matiasy pokrój na małe kawałki.
Pomarańczę i cebulę pokrój w plasterki.
Na dno dużego słoika połóż plasterki pomarańczy, listki laurowe , plasterki cebuli i następnie kawałeczki śledzia oraz ziele angielskie i pieprz.
Postępuj tak do momentu aż skończą Ci się składniki, na wierzchu powinna znajdować się cebula.
Całość zalej olejem.
Słój wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Wigilia obfituje w dania, którą główną rolę grają ryby. Na tym stole nie może zabraknąć też śledzia. Dlatego przedstawiam Wam inną odsłonę śledzi w oleju z dodatkiem cebuli i plasterków pomarańczy. Śledź idealnie przyprawiony i znakomicie się sprawdzi jako przekąska niezależnie od okazji. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wykonany z kilku wszędzie dostępnych składników. Koniecznie spróbuj śledzia w pomarańczach, a przekonasz się co mam na myśli, wychwalając go tak mocno.