Śledzie z jajkiem i jabłkiem. Sałatka śledziowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śledzie z jajkiem i jabłkiem. Sałatka śledziowa. Tego typu sałatki pojawiają się często na Wigilię, Sylwestra, Wielki Piątek, często możemy spotkać je na weselach i innych okazjach. Sałatka śledziowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc osoby nie czujące się zbyt pewnie w kuchni poradzą sobie z przygotowaniem ów sałatki bez problemu. Śledzie pięknie się prezentują na ogórkach, które pięknie kontrastują z całą sałatką.
Śledzie są doskonałym uzupełnieniem diety, są łatwo dostępne i bardzo zdrowe, więc powinniśmy po nie sięgać nie tylko od święta. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Wspomagają odporność organizmu. Zapobiegają chorobom serca, regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają pamięć i koncentrację, bardzo dobrze wpływają na wzrok, mają działanie przeciwdepresyjne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne zawarte w śledziach to: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód, magnez. Zawierają dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 filety matias
– 1 czerwona cebula
– 3 jajka
– 2 jabłka
– ½ ogórka
– pęczek szczypiorku
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę, jabłko i jajka kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy drobno, śledzie kroimy w duże kawałki. Wszystkie składniki poza ogórkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka kroimy w plasterki i układamy na półmisku lub płaskim talerzu, to będzie spód naszej sałatki. Na ogórki kładziemy sałatkę śledziową. Gotowe.
Śledzie z jajkiem i jabłkiem świetnie smakują i całość komponuje się rewelacyjnie, idealna sałatka na święta i nie tylko bo przecież ryby powinniśmy jeść przez cały rok.