Śledzie z pieczarkami i cebulą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śledzie z pieczarkami i cebulą. My Polacy uwielbiamy śledzie – marynowane, smażone, filety, w śmietanie. Idealnie nadają się na przekąskę. Jednak w okresie świątecznym nie może na naszym stole zabraknąć śledzi. Im więcej dań z ryb na wigilijny stole tym lepiej. Przepis na śledzie z pieczarkami i cebulką możemy przygotować z wyprzedzeniem by przed Wigilia Bożego Narodzenia mieć mniej pracy w kuchni. To prosty przepis na śledzie z pieczarkami i cebulą, który przygotujemy w kilka minut i osoby, które nie mają doświadczenia kulinarnego z łatwością sobie poradzą z tą przekąską śledziową.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Śledzie są doskonałym uzupełnieniem diety, są łatwo dostępne i bardzo zdrowe, więc powinniśmy po nie sięgać nie tylko od święta. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Wspomagają odporność organizmu. Zapobiegają chorobom serca, regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają pamięć i koncentrację, bardzo dobrze wpływają na wzrok, mają działanie przeciwdepresyjne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne zawarte w śledziach to: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód, magnez. Zawierają dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g pieczarek
– 6 dużych matiasów
– 2 cebule
– ½ szklanki oleju
Zalewa:
– 2 listki laurowe
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka soli
– 4 łyżeczki cukru
– 2 szklanki wody
– ¼ szklanki octu
Na początku wykonujemy zalewę. Wszystkie składniki do przygotowania zalewamy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Matiasy namaczamy by pozbyć się nadmiaru soli. Moczymy je około godziny. Osuszamy je i kroimy na kawałki.
Pieczarki myjemy i zalewamy wrzątkiem i czekamy około 5 minut i odcedzamy je. Pieczarki kroimy na ćwiarteczki.
Cebulę kroimy w piórka.
Składniki warstwami układamy w słoiku: cebula, pieczarki, śledzie i tak postępujemy aż składniki się skończą. Zawartość słoika zalewamy do połowy zalewą octową i dolewamy oleju do pełna.
Słoik zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy je tak na 12 godzin.
Po upływie tego czasu nasze matiasy są gotowe do jedzenia.
W okresie świąt delektujmy się smacznymi śledziami, chociaż ta ryba jest tak smaczna, że możemy się nią delektować o każdej porze roku.