Słodki domowy karmel.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Słodki domowy karmel. Przygotowanie karmelu w domu może wydawać się zniechęcające. W końcu gotowanie cukru i obawa, że się może przypalić to troszkę przerażający scenariusz. Ale postępując dzięki poniższym wskazówkom przygotowanie karmelu jest naprawdę proste. Ten słodki domowy karmel to płynne złoto. Karlem jest słodziutki, lepki, maślany i smakuje fenomenalnie. Gdy go spróbujemy raz to uzależnimy się od niego! Jest to idealny karmel do ciast, deserów, bułeczek, ciasteczek, lodów, serników, szarlotek i do wielu innych potraw.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka cukru
– 6 łyżek masła
– ½ szklanki śmietany kremówki 36%
Do garnka wlewamy śmietanę i podgrzewamy by był ciepła.
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier stawiamy na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu. Czekamy aż się rozpuści i skrystalizuje. Gdy prawie cukier się rozpuści ale pozostaną jeszcze małe grudki to ściągamy go z ognia i mieszamy do momentu aż cała zawartość garnka się rozpuści.
Do roztopionego cukru dodajemy najpierw masło i dobrze mieszamy, następnie w trzech porcjach wlewamy ciepłą śmietanę kremówkę. Wlewamy ją po trochu i mieszamy by dobrze połączyła się z karmelem.
Po dodaniu całej śmietany ponownie stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy aż się zagotuje, nie zapominamy o mieszaniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut.
Gdy chcemy otrzymać lejący karmel gotujemy go przez 5 minut, gdy gotujemy go dłużej będzie on bardziej gęsty po ostygnięciu.
Gotowy karmel ściągamy z ognia i wlewamy do słoika.
Karmel przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Jeśli potrzebujemy lejącego karmelu wystarczy po wyciągnięciu z lodówki go lekko podgrzać w mikrofalówce lub na ogniu.
Ten łatwy przepis na domowy słodki karmel jest nie do przepicia! To klasyczny przepis na domowy karmel, który będziemy ciągle modyfikować by pasował na do wszystkich dań. Bogaty, pyszny i słodki sos karmelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju przepisów! Używajmy go jako nadzienia do solonego ciasta karmelowego, polejmy lody lub po prostu zajadamy łyżeczką najlepszy sos karmelowy.