Smaczny pasztet z soczewicy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smaczny pasztet z soczewicy. Lubię pasztety, często je wykonuję, jednak nigdy nie robiłam pasztetu bez dodatku mięsa. Obecnie staram się ograniczać mięso w mojej diecie, muszę dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka, a soczewica jest idealnym zamiennikiem, białko z soczewicy wchłania się aż 85%! Pasztet jest bardzo smaczny, zdrowy, idealnie komponuje się z domowym chlebem. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje tak samo jak mi! A teraz moi drodzy idziemy do sklepu robimy zakupy i zaczynamy robić pasztet!
Soczewica zielona jest często jedzona przez wegetarian, a szkoda ponieważ każdy powinien wprowadzić ją do swojego menu. Zawiera dużo błonnika, dlatego wskazana jest dla osób borykających się z zaparciami. Obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Soczewica jest niskokaloryczna więc osoby będące na diecie powinny po nią sięgnąć. Wskazana jest dla kobiet w ciąży. Jedzenie soczewicy zapobiega anemii i miażdżycy. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w soczewicy to: A, B1, B2,B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: mangan, miedź, wapń, sód, potas, cynk, żelazo, fosfor, magnez, żelazo. Ponadto zawiera dużo białka mi może być zamiennikiem mięsa.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– pęczek włoszczyzny
– 250 g zielonej soczewicy
– 2 ząbki czosnku
– 3 jajka
– sól, pieprz
– 1 cebula
– olej
– 500 ml wody
– 2 listki laurowe
Soczewice przekładamy na sitko i płuczemy zimna wodą.
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzątku, wsypujemy soczewicę, dodajemy listki laurowe. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Cebulę, czosnek i włoszczyznę obieramy i kroimy drobno. Pokrojone warzywa podsmażamy na patelni. Dolewamy troszkę wody i dusimy do momentu aż warzywa zmiękną.
Ostudzona soczewicę przekładamy do miski miksujemy na gładka masę, dodajemy jajka i warzywa. Miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podłużną formę smarujemy tłuszczem i przekładamy pasztet. Wyrównujemy.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180°C.
Pasztet z soczewicy gotowy.
Nadeszła upragniona chwila konsumowania! I co sądzicie? Ja jestem zachwycona!
Smacznego.