Smalec z białej fasoli i śliwek. Wegański smalec.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smalec z białej fasoli i śliwek. Wegański smalec. Smalec wegański smakuje wyśmienicie, zioła, cebula, śliwki, biała fasola. Co jest super w tym smarowidle na kanapkę? Wykonuje się go bardzo szybko i możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Wegański smalec dobrze komponuje się z drobną przekąską i wyśmienicie smakuje z domowych chlebem w formie kanapki. Domowe, wegańskie smarowidło na kanapkę jest najlepsze!
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki białej fasoli
– 10 suszonych śliwek
– 2 cebule
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki majeranku
– olej do smażenia
Białą fasolę namaczamy i zostawiamy na całą noc. Odlewamy wodę i nalewamy świeżą, gotujemy do miękkości.
Cebule kroimy w kostkę, śliwki kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, następnie dodajemy śliwki. Przyprawiamy solą, pieprz i majerankiem.
Ugotowaną fasolę umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Dodajemy podsmażoną cebulę ze śliwkami i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy do smaku.
Smarowidło gotowe.
Smalec wydaje się słowem, którego wszyscy unikają. W przeciwieństwie do masła wydaje się, że smalec został zamieciony w zapomniane kulinarne pustkowie. Szkoda, nie mówię tutaj o smalcu zwierzęcym tylko o jego cudownej alternatywie, która niesie ze sobą same korzyści dla naszego zdrowia. Wegański smalec jest najlepszy!