Śmietanowiec z jagodami. Mleczna galaretka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śmietanowiec z jagodami. Mleczna galaretka. Wszyscy znamy ciasto o nazwie śmietanowiec z galaretkami. Pyszne ciasto na zimno wypełnione galaretką. Ten przepis się znacznie różni od tradycyjnego śmietanowca, ponieważ zastosujemy w nim jagody i gorzką czekoladę. W smaku ciasto znacznie odbiega od tradycyjnej wersji, ponieważ wykonane jest na mleku owsianym i sądzę, że jest smaczniejsze. Mleczna galaretka wypełniona jagodami i gorzką czekoladą. Idealny deser na wyjątkowe okazje!
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 szklanki mleka owsianego
– 3 łyżki erytrytolu
– 3 łyżki żelatyny
– ½ szklanki mrożonych lub świeżych jagód
– ½ szklanki gorzkiej czekolady
Jagody rozmrażamy i następnie za pomocą blendera ręcznego miksujemy je by powstało z nich puree.
Go garnka wlewamy 1 szklankę mleka i podgrzewamy lekko, dodajemy 1 łyżkę erytrytolu i 1 łyżkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Ściągamy z ognia. Dodajemy puree jagodowe i mieszamy. Gotowa mieszankę wylewamy do formy ( u mnie kulki ). Wstawiamy do lodówki by się chodziły i zastygły.
Gotowe kulki przekładamy do formy na babkę.
Do garnka wlewamy 1 ½ szklanki mleka owsianego, dodajemy 2 łyżki erytrytolu i 1 łyżkę żelatyny, podgrzewamy lekko i mieszamy by składniki się rozpuściły. Wlewamy mleko do formy na babkę. Wkładamy do lodówki to stężenia.
Gdy składniki są schłodzone i ciasto nam zastygło wykonujemy już ostatnią warstwę czekoladową. Do garnka wlewamy pozostałą część mleka czyli ½ szklanki i dodajemy gorzka czekoladę i pozostałą żelatynę. Mieszamy gdy składniki się rozpuszczą wylewamy na wierzch. Ponownie całość wkładamy do lodówki i pozostawiamy ciasto najlepiej na całą noc.
Rano wyciągamy blachę z ciastem i spód przykrywamy talerzem odwracamy formę by ciasto przeszło na talerz.
Cudowny deser, którym możemy podzielić się z najbliższymi dając im to co zdrowe i smaczne! Całkowicie niesamowite, ale faktycznie jest to proste ciasto na zimno, które zachwyci zmysły. Warstwa mlecznej galaretki, jagód i gorzkiej czekolady! Brzmi już tak dobrze, prawa?