Smoothie z arbuza i ogórka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z arbuza i ogórka. Przepadam za arbuzami, ale jeszcze nigdy nie próbowałam wykonać smoothie z arbuza, więc nadszedł ten czas aby arbuz był głównym składnikiem smoothie. Teraz jest idealny moment by wykorzystać ten wspaniały owoc pełen antyoksydantów, w kuchni. Możemy cieszyć się i delektować jego wspaniałym, słodkim smakiem! Więc teraz nadszedł czas by delektować się smoothie z arbuza i ogórka!
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g arbuza
– ½ soku z limonki
– ½ obranego ogórka
– ½ szklanki liści świeżej mięty
– szczypta soli
Arbuza obieramy ze skórki i umieszczamy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Możemy podawać z lodem dla ochłody.
SMOOTHIE Z ARBUZA I OGÓRKA!