Smoothie z burakiem i gruszką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z burakiem i gruszką. Chociaż składniki tego smoothie mogą zaskoczyć niektórych z nas, jednak nie zrażajmy się do niego tak szybko, ponieważ smak tego smoothie nie zawodzi. Gruszka i burak to idealna para. Dzięki imponującemu profilowi odżywczemu to smoothie jest perfekcyjne. Buraki nadają nie tylko żywego czerwonego koloru ale i wzbogacają smoothie w przeciwutleniacze. Buraki są potęgą odżywczą i są tym co podnosi to smoothie na najwyższy poziom. To smoothie owocowo warzywne to idealny sposób na szybką przekąskę w ciągu dnia. Wegańskie smoothie na bazie wody kokosowej z dodatkiem gruszki, cytryny i buraka jest najlepszą rzecza jaką możemy sobie podarować w ciągu dnia!
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Gruszki są uwielbiane przez wszystkich i każdemu są bardzo dobrze znane. Te owoce powinny być dodatkiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jedzenie gruszek wspomaga trawienie, zapobiegają zaparciom, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie krwi. Gruszki posiadają właściwości przeciwgorączkowe. Bor występujący w gruszce działa pozytywnie na nasz mózg, pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w gruszce to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w gruszce to: fosfor, jod, wapń, magnez, sód, żelazo, miedź, bor, potas, cynk.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 ml wody kokosowej
– 2 średnie buraki
– 4 gruszki
– sok z 2 cytryn
– 5 łyżek miodu
Gruszki i buraki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy je na kawałki.
Do kielicha blendera wlewamy wodę kokosową i dodajemy pokrojoną gruszkę i buraka. Miksujemy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryn i miód. Ponownie włączamy blender. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i pijemy natychmiast.
To smoothie jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe, warto wprowadzić je do swojej diety.