Smoothie z ogórkiem i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z ogórkiem i szpinakiem. To smoothie ze szpinakiem i ogórkiem a także z awokado, daktylami, z nasionami konopi, imbirem i kiwi jest bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze. Smoothie nie zawiera nabiału i jest w 100% wegańskie. Więc jeśli nie próbowaliśmy jeszcze tego smoothie z ogórkiem i szpinakiem to teraz jest okazja ku temu. Nie bójmy się tego połączenia, całość tworzy przyjemne smoothie pełne witamin. Jeśli chcemy żyć zdrowiej, to warto sięgnąć po to smoothie!
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Nasiona konopi są uważane za super pożywienie. Nasiona mają bogaty profil odżywczy i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Mają działanie przeciwutleniające i mogą zmniejszając objawy licznych dolegliwości, poprawiając stan serca, skóry i stawów. Nasiona konopi mogą pomóc w radzeniu sobie z depresją i lękiem, pomagają rozluźnić mięśnie i ciało. Związki zawarte w nasionach są korzystne dla prawidłowej pracy serca. Całe nasiona można wykorzystać do wspomagania zdrowego przewodu pokarmowego, dzięki rozpuszczalnemu i nierozpuszczalnemu błonnikowi. Kwas gamma-linolowy zawarty w nasionach konopi jest związany ze zmniejszeniem działania hormonu znanego jako prolaktyna. Hormon prolaktyna jest związany z fizycznymi i emocjonalnymi objawami zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Te nasiona mogą pomóc w zmniejszeniu objawów. Nasiona konopi zapobiegają nawrotom i różnym formom raka. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Lecznicze właściwości nasion sprawiają, że jest to świetna substancja do łagodzenia bólu podczas chemioterapii. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach konopi to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne występujące w nasionach to: cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń. W nasionach konopi znajdziemy także błonnik, białko oraz kwasy tłuszczowe omega – 3 omega – 6.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– sok z 1 cytryny
– 1 ½ szklanki wody mineralnej
– ½ awokado
– ½ ogórka
– 2 suszone daktyle bez pestek
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– 2 łyżki nasion konopi
– 1 kiwi
– 1 szklanka szpinaku
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy gładką, aksamitną masę.
Gotowe smoothie rozlewamy do szklanek.
To zielone smoothie z ogórkiem i szpinakiem jest super świeże i bardzo pyszne. Zielone smoothie lub koktajle są ulubionym napojem większości entuzjastów zdrowego stylu życia i nie bez powodu. Zwykle zawierają mniej cukru niż owocowe smoothie, co czyni je zdrowszym wyborem, ale oczywiście wszystko zależy od skalniaków smoothie a nie od koloru. Składnikami tego smoothie są produkty z łatwością dostępne, więc zaczynamy robić zielone smoothie!