Smoothie z rukolą, szpinakiem i awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z rukolą, szpinakiem i awokado. Wspaniały pomysł na przekąskę o poranku lub po treningu. Rukola świetnie komponuje się z gruszką, a jak jeszcze do tego dodamy szpinak z jego całą wspaniałością to to smoothie jest po prostu odjazdowe! Uwielbiam zielone smoothie, a Wy? Jeśli tak to zachęcam do wykonania.
Rukola posiada orzechowo pikantny smak i ze względu na swoje walory smakowe znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Te cudowne, małe listki kryją w sobie dużo składników odżywczych, dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do diety. Pozytywnie wpływa na układ kostny. Znajdują się w niej antyoksydanty, które działają antynowotworowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiega anemii. Pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jedzenie rukoli wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Posiada działanie oczyszczające organizm z toksyn. Wspiera procesy trawienne, zapobiega otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w rukoli to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, sód.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ awokado
– 1 jabłko
– 1 gruszka
– ½ szklanki szpinaku
– ½ szklanki rukoli
– ½ pomarańczy
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 szklanka wody kokosowej
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Gotowe smoothie przelewamy do szklanki.
Cudowne połączenie składników daje nam wspaniałe smoothie, które nasyci nasze żołądki na długi czas. Uwielbiam tą aksamitną konsystencję, którą daje awokado. Wspaniałe smoothie z rukolą, szpinakiem i awokado. Na zdrowie!
SMOOTHIE Z RUKOLĄ, SZPINAKIEM I AWOKADO!