Smoothie z selera naciowego i gruszki.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z selera naciowego i gruszki. Gruszka i seler naciowy tworzą zgrany duet. Smoothie powstałe z połączenia tych dwóch składników daje nam wspaniałe, pożywne, pełne błonnika smoothie, które idealnie nadaje się na drugie śniadanie.Pyszne zielone smoothie przepełnione witaminami i składnikami mineralnymi, których potrzebujemy każdego dnia. Smoothie jest dość gęste, więc dla osób co wolą rzadszą konsystencje można dodać wodę kokosową lub mineralną bądź by wzbogacić wartość smoothie w składniki odżywcze dodając jogurtu greckiego. Najważniejsze by zrobić smoothie, które smakuje niesamowicie!
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Gruszki są uwielbiane przez wszystkich i każdemu są bardzo dobrze znane. Te owoce powinny być dodatkiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jedzenie gruszek wspomaga trawienie, zapobiegają zaparciom, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie krwi. Gruszki posiadają właściwości przeciwgorączkowe. Bor występujący w gruszce działa pozytywnie na nasz mózg, pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w gruszce to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w gruszce to: fosfor, jod, wapń, magnez, sód, żelazo, miedź, bor, potas, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki posiekanego selera
– 2 szklanki posiekanej gruszki
– szczypta soli himalajskiej
Pokrojone składniki wkładamy do blendera i włączamy go. Czekamy chwilkę aż składniki uzyskają gładką, aksamitna konsystencję. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i dodajemy szczyptę soli himalajskiej. Mieszamy i pijemy.
Jeśli dbamy o zdrowie i zbilansowaną dietę warto wprowadzić do swojego menu smoothie, koktajle lub soki w ten sposób dostarczymy dużo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia.
Bogactwo zdrowia i smaku!