Śniadaniowa miska smoothie z masłem orzechowym i bananem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śniadaniowa miska smoothie z masłem orzechowym i bananem. Odżywcze masło orzechowe połączone z mrożonymi bananami i mlekiem migdałowym. Kilka prostych składników i mamy pyszną i zdrową śniadaniową miskę smoothie. Świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Najlepsze śniadanie!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 mrożone banany
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 2 łyżki karobu
– 1 łyżka nasion chia
– 3 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– opcjonalne dodatki: pełnoziarniste płatki, orzeszki ziemne niesolone, płatki kokosowe, krakersy Graham.
Do blendera wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, zamrożone banany, ekstrakt waniliowy, karob i nasiona chia. Włączamy blender i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe smoothie przelewamy do miski dekorujemy dodatkami.
Smaczne i zdrowe śniadanie, które nasyci nasze żołądki na długi czas, a przygotowanie go zajmie kilka chwil.
Smacznego!