Sok pomarańczowy z imbirem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok pomarańczowy z imbirem. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy z jabłkiem i imbirem to wspaniała uczta. W przeciwieństwie do tego co uchodzi za sok pomarańczowy w sklepie, prawdziwa i oryginalna okazja jest niesamowicie owocowa, słodka i pełna witaminy C. Nie ma nic lepszego na rozpoczęcie dnia niż świeżo wyciśnięty, orzeźwiający sok pomarańczowy. Sok, który wzmocni naszą odporność. Sok z pomarańczy, jabłek i imbiru możemy pić o każdej porze dnia by ugasić pragnienie.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości.
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
Witaminy jakie znajdziemy w imbirze to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk, sód, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 pomarańczy
– 2 jabłka
– 2 cm imbiru
Pomarańcze obieramy ze skórki, jabłko i imbir myjemy.
Gotowe składniki wkładamy do sokowirówki. Gotowy sok rozlewamy do szklanek. W kilka miut mamy sok gotowy.
Cieszmy się smacznym sokiem pomarańczowym! Na zdrowie.
Domowy, świeży sok pomarańczowy to przepis na zdrowy początek dnia. Przygotujmy ten pyszny sok dla całej rodziny by każdy mógł się cieszyć cudnym smakiem owoców. Wykonanie soku jest bardzo proste, wystarczy użyć wyciskarki i po kilku minutach możemy cieszyć smaczny sokiem. Sok pełen witaminy C!