Sok z cukinii i kolendry. Sok owocowo warzywny.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok z cukinii i kolendry. Sok owocowo warzywny. Czy piliście już soki wykonane samodzielnie w domu? Jeśli nie to zachęcam Was do tego bardzo mocno. To świetny i smaczny sposób by dostarczyć sobie mnóstwo zdrowych składników odżywczych, które sprawią, że poczujemy się wspaniale! Sądzę, że ta forma witamin jest znakomitym sposobem na uzupełnienie diety, by podążać za zdrowym stylem życia!
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżyca, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cukinia
– 1 gruszka
– 1 jabłko
– 2 garcie szpinaku
– 1 garść świeżej kolendry
Wszystkie warzywa i owoce myjemy dokładnie, następnie kroimy je na kawałki, tak by zmieściły się do sokowirówki. Powoli wkładamy jeden kawałek za drugim. Gotowy sok wlewamy do szklanki.
Wyśmienity sok pełen witamin i minerałów, cudowna dawka pozytywnych składników dla naszego organizmu. Nasze ciało odwdzięcz się pięknym wyglądem, zdrową skórą i piękną sylwetką, wystarczy, że będziemy się zdrowo odżywiać!