Sok z jabłek i sałaty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok z jabłek i sałaty. Obecnie możemy znaleźć ,,świeże soki,, w niektórych sklepach, ale nie są one naprawdę świeże, ponieważ substancje odżywcze i enzymy, które pragniemy sobie dostarczyć za pomocą soku, uciekają z upływem czasu. Dodatkowo kupne soki są drogie. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć sobie maksymalną ilość witamin, minerałów, składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy z soków, jest przygotowanie własnego soku w domu.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Sałata jest wiele odmian sałat np: lodowa, rzymska, masłowa itd. Sałata jest ważnym elementem zdrowej diety. Systematyczne jedzenie sałaty ma wiele korzyści zdrowotnych. Jedzenie sałaty poprawia przemianę materii, wzmacnia system nerwowy, odkwasza organizm. Warzywo to posiada właściwości bakteriobójcze, chroni przed zarazkami. Oczyszcza i usuwa obrzęki. Zawiera luteinę i zeaksantynę, są to silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Łagodzi zaburzenia snu. Witaminy jakie znajdziemy w sałacie to: A, B1, B2, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w sałacie to: potas, magnez, żelazo, mangan, wapń, cynk, sód, fosfor. W sałacie znajdziemy także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 10 liści sałaty
– 1 cytryna
– 3 jabłka
Składniki dokładnie myjemy.
Umieszczamy w wolnoobrotowej sokowirówce i powoli wyciskamy sok.
Gotowy sok przelewamy do szklanki.
Tanio i zdrowo. Wspaniały sok, który uzupełni niedobór składników odżywczych.
Na zdrówko.