Sok z marchewki, jabłka i imbiru.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok z marchewki, jabłka i imbiru. Picie tego soku pomaga w wielu schorzeniach dzięki zawartości w nim imbiru, który posiada wiele właściwości leczniczych.
Składniki:
– 4 marchewki,
– 3 jabłka,
– kawałeczek korzenia imbiru.
Marchewka zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, jod, potas,. Posiada cukry- węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Jabłka zawierają takie witaminy jak: C, A, B1, B2, PP, dostarcza również takich minerałów jak potas i żelazo, w swoim składzie ma dużo błonnika roślinnego, a także pektynę (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin).
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
SUPER ZDROWY SOK!