Sok z ogórka, jabłek, kapusty pekińskiej i cytrusów.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok z ogórka, jabłek, kapusty pekińskiej i cytrusów. Wspaniale wpływa na nasz organizm, duża dawka witamin i składników mineralnych pochodzących z cytrusów i reszty składników. Sok pełen przeciwutleniaczy, które utrzymują nasz organizm w zdrowiu. Odrobina zdrowia codziennie!
Limonka zawiera flawonoidy, są to substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami i grzybami. Sok z limonki wspomaga pracę wątroby oraz reguluje poziom glukozy we krwi. W limonce znajdą się takie witaminy jak: A, C, E, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, fosfor, magnez, wapń, potas, błonnik.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo to dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy, serce, układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ogórek
– 1 cytryna
– ½ główki kapusty pekińskiej
– 3 jabłka
– 1 limonka
– 4 mandarynki
Mandarynki,limonkę i cytrynę obieramy ze skórki. Wkładamy je do sokowirówki, następnie dodajemy ogórka, jabłka i kapustę pekińską. W kilka chwil mamy gotowy sok. Przelewamy go do szklanek. Wspaniały cytrusowy smak soku!
Na zdrówko!
SOK Z OGÓRKA, JABŁEK, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I CYTRUSÓW!