Sok z pomidorów, selera naciowego oraz cytryny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sok z pomidorów, selera naciowego oraz cytryny. Pyszny, zdrowy sok z ciekawa kompozycją smaku. Szybki w wykonaniu. Zachęcam do spróbowania.
Składniki jakich potrzebujemy:
– 2 pomidory
– 2 łodygi selera naciowego
– pół cytryny
– 4 marchewki
Pomidor zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K. Ponadto zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Seler naciowy posiada dużą dawkę witaminy C oraz witaminy z grupy B, PP, E. Zawiera również wapń. potas, cynk, kwas foliowy, magnez i żelazo.
Cytryna zawiera bardzo dużo witaminy C i bioflawonoidów (to naturalnie występujące substancje fitochemiczne, znajdujące się w roślinach. Nadają roślinom zabarwienie, w szczególności ich owocom. W organizmie człowieka mogą pełnić podobną funkcję jak witaminy.) W skład cytryny wchodzą również witaminy: B1, B6, B9, PP, potas, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik.
Marchewka zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, jod, potas. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
BOMBA WITAMINOWA!