Sorbet arbuzowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sorbet arbuzowy. Jeden z lepszych sposobów na ochłodzenie to zajadanie się domowym sorbetem z arbuza. Deser na zimno z arbuza jest słodki i orzeźwiający. Wspaniałą rzeczą w tym sorbecie jest używanie naturalnych składników: pysznego i soczystego arbuza oraz cytryny. Ten sorbet jest pozbawiony rafinowanego cukru, dzięki czemu jest zdrowszy niż jakikolwiek inny sorbet czy lody, które znajdziemy w sklepie. Zdrowa, zimna uczta w upalny dzień.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ kg miąższu z arbuza bez pestek
– 4 łyżki erytrytolu
– ¼ szklanki wody
– 2 łyżeczki soku z cytryny
W garnku zagotowujemy wodę z erytrytolem, powstanie nam syrop. Odnawiamy do ostygnięcia.
Arbuza miażdżymy za pomocą widelca, niezbyt dokładnie tak by pozostały jego kawałeczki. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Gdy syrop ostygnie wlewamy go do arbuza i mieszamy dokładnie. Następnie wypełniamy foremki i wkładamy patyczki. Arbuzowy sorbet wkładamy do zamrażarki na około 4 godziny.
Zdrowy, lodowy deser z arbuza to idealna alternatywa dla kupnych lodów. Sorbet arbuzowy jest wegański, bez glutenu, bez laktozy, bez tłuszczu. Idealny deser na okres wakacji, który nawodni nasze ciała od środka i dostarczy potrzebnych składników odżywczych! Więc co kochani – robimy pyszny sorbet?!