Śródziemnomorska sałatka z cieciorką, natką pietruszki i pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śródziemnomorska sałatka z cieciorką, natką pietruszki i pomidorami. Ta łatwa w przygotowaniu sałatka śródziemnomorska z ciecierzycą, pomidorami, ogórkiem, papryką, natką pietruszki z dressingiem na bazie oliwy Monini i soku z cytryny, który podnosi smak sałatki na wyższy poziom. Sałatka z cieciorką powinna stać się białkową przystawką każdego z nas. Sałatka ta jest idealna pod tym względem, że wymaga zastosowania w niej chrupiących i pysznych warzyw, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Wystarczy połączyć warzywa, polać sosem i sałatka gotowa!
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka ciecierzycy
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 1 czerwona cebula
– pęczek natki pietruszki
– 1 żółta papryka
– ½ ogórka
– oliwa Monini
– sól, pieprz
– 2 łyżki soku z cytryny
Pomidory kroimy na połówki, ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Cebulę czerwoną, paprykę, ogórka kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Oliwę Monini, sól, pieprz i sok z cytryny łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę. Mieszamy. Nasza sałatka pełna warzyw jest gotowa.
Sałatka jest idealna nie tylko na co dzień ale także idealnie sprawdzi się na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi. Warto mieć ten przepis w zasięgu ręki.