Steki z kalafiora z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Steki z kalafiora z pieczarkami. Pyszne plastry kalafiora pieczone z serem i pieczarkami. Idealna przekąska o niskiej zawartości węglowodanów dla miłośników kalafiora, pieczarek i sera. Jeśli są tu zjadacze mięsa, proszę nie uciskajcie od tego przepisu. Warto dodać urozmaicenia w diecie mięsnej. Stek z kalafiora idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub jako smaczna przekąska gdy mamy ochotę na coś wyjątkowego. Taka przyjemna przekąska dzięki pysznemu połączeniu pieczarek, sera i kalafiora.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 duży kalafior
– 6 – 7 pieczarek
– olej
– starty ser mozzarella
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i spryskujemy ją olejem do pieczenia.
Kalafiora kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdą stronę kalafiora smarujemy olejem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Steki z kalafiora układamy na blaszce do pieczenia. Zostawiamy troszkę miejsca między stekami w razie potrzeby używamy dwóch blach.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy kalafior przez około 20 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy plasterki pieczarek, czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy troszkę oleju. Mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy i lekko podsmażamy pieczarki.
Gdy kalafior będzie już podpieczony posypujemy go startym serem mozzarella i na wierzch kładziemy plasterki pieczarek. Zapiekamy kolejne 5 minut.
W tym kontekście „ stek” po prostu odnosi się do sposobu krojenia kalafiora. Zamiast ścinać różyczki, przecinamy głowę przez łodygę aby uzyskać kilka grubych kawałków kalafiora. Ta metoda może być początkowo trudna do osiągnięcia ale im większa głowa kalafiora tym lepiej. Bez względu na to jakiej wielkości kalafior wybierzemy będziemy mieli tu i tam kilka małych różyczek ale to jest ok! Po prostu wrzućmy je do piekarnika z pozostałymi stekami z kalafiora u upieczmy. Wciąż będą smakować wspaniale.