Strucla drożdżowa z jabłkami, bez mleka i jajek. Wegańska strucla.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Strucla drożdżowa z jabłkami, bez mleka i jajek. Wegańska strucla. Domowa strucla z nadzieniem jabłkowym a następnie posypana cynamonem i zdrowym zamiennikiem cukru. To wszystko zawinięte w ciasto drożdżowe. Strucla jabłkowa jest bardzo łatwa w wykonaniu. Tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe został troszkę zmienimy by weganie także mogli wykorzystać ten przepis i cieszyć się smacznym ciastem z jabłkami i cynamonem. W okresie wakacji strucle możemy podawać z lodami waniliowymi i otrzymamy najsmaczniejszy deser, który oczywiście wszyscy pokochają!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 szklanka ciepłej wody
– szczypta soli
– ¼ szklanki oleju
– 20 g świeżych drożdży
Nadzienie:
– 1 kg jabłek
– 2 łyżki cynamonu
– ½ szklanki erytrytolu
Ciepłą wodę, drożdże i erytrytol oraz 5 łyżek mąki łączymy ze sobą i robimy zaczyn. Odstawiamy na ok 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dolewamy olej i dodajemy szczyptę soli. Wlewamy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W między czasie jabłka obieramy i kroimy w kawałki. Przekładamy je do garnka, dodajemy erytrytol i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Podduszone jabłka odstawiamy na bok.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na rozwałkowane ciasto przekładamy nasze jabłka i posypujemy cynamonem. Zwijamy jak roladę i przecinamy wzdłuż tworząc dwie połówki. Na górze zlepiamy mocno i zaplatamy ze sobą jak warkocz. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Dwa kawałki łączymy ze sobą i tworzymy koło. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 40- 45 minut. Upieczoną struclę zostawiamy do ostygnięcia.
Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a efektem końcowym jest smaczna strucla z jabłkami.