Syrniki – placki z serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Syrniki – placki z serem. Pyszne placuszki wykonane z twarogu z dodatkiem kaszy manny. Cudownie smakują gdy polane są syropem truskawkowym. Jest to znakomity pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę, a nawet lekki bezmięsny obiad. Te placki są świetne, są sycące i bardzo smaczne. Syrniki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Te pyszne placuszki staną się Twoim ulubionym słodkim śniadaniem lub deserem.
Post sponsorowany.
Danie przygotowałam na MultiGrillu. Jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone na śniadanie, ugotujesz zupę czy gulasz. To małe i z wyglądu niepozorne urządzenie może stać się Twoim ulubieńcem w kuchni. Wymieniaj płyty do różnych dań.
Możesz kupić wyciskarkę wolnoobrotową i MultiGrilla poprzez tą stronę wpisując do koszyka „zdrowystyljoanny” i otrzymasz rabat w wysokości 10%.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 400 g twarogu
– 50 g kaszy manny
– 1 łyżeczka wanilii
– 50 g erytrytolu
– 1 jajko
– 50 g mąki ryżowej
– olej
W misce ubij jajko, walinę i erytrytol do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie wsyp kaszę mannę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut aby kasza napęczniała.
Dodaj twaróg i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie wsyp przesianą mąkę ryżową. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do miseczki wlej wodę i zmocz ręce przed formowaniem placuszków.
Placki powinny mieć grubość około 2 cm.
Włącz grilla, poczekaj aż się nagrzeje, za pomocą pędzelka posmaruj płytę grillową olejem i połóż placuszki.
Placki smaż około 4 minut a następnie przewróć na drugą stronę.
Gotowe placki z twarogiem podawaj z jogurtem i owocami oraz listkami mięty.
Chociaż placki z twarogiem są pyszną propozycją na śniadanie, jednak ja coraz częściej robię je na obiad. Pomimo, że obiad jest bardziej wytrawnym posiłkiem, nie mam nic przeciwko zmianom i przygotowaniu słodkiego przepisu na obiad, który jest sycący, pyszny i aprobowany przez dzieci. Słodkie placuszki są niezwykle popularne, ale nie dziwię się, ponieważ zachwycają swoim smakiem i łatwością wykonania.