Syrniki z gorzką czekoladą. Rosyjskie placuszki z twarogu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Syrniki z gorzką czekoladą. Rosyjskie placuszki z twarogu. Syrniki są lekko słodkimi, tandetnymi rosyjskimi plackami z sera Farmera. Są super miękkie i lekko słodkie. Ten przepis na placki jest troszkę zmieniony, ponieważ w środku znajdziemy gorzką czekoladę i zamiast mąki kaszę mannę. Z pewnością większość z nas uwielbia zapach smażonych placków, który unosi się po domu, dzieci z niecierpliwością czekają na placuszki, więc warto na podwieczorek lub przekąskę usmażyć te czekoladowe placki zwane syrnikami.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g twarogu półtłustego
– 2 jajka
– 100 g kaszy manny
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki cukru kokosowego
– olej do smażenia
– 5 łyżek mąki do obtoczenia
– ¼ łyżeczki soli
– kilka kostek gorzkiej czekolady
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka, esencję z wanilii i cukier za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę. Twaróg musi być gładki bez grudek. Wsypujemy kaszę mannę i mieszamy.
Z ciasta twarogowego tworzymy kuleczkę do której w środek wkładamy kostkę czekolady. Lekko spłaszczamy. Obtaczamy w mące. Powtarzamy ten proces aż ciasto twarogowe się skończy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym by wchłonął nadmiar oleju.
Możemy podawać z kwaśną śmietaną lub polać syropem klonowym.
Smacznego!