Syrop do herbaty z imbirem i cytryną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Syrop do herbaty z imbirem i cytryną. Kojąca i pełna smaku herbata z dodatkiem syropu w okresie jesienno zimowym wspaniale nas rozgrzeje, wzmocni odporność i idealnie zastąpi nam cukier. Syrop jest bardzo łatwy do zrobienia i wystarczy dodać tylko odrobinę do herbatki. Syrop jest bardzo wydajny.
Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości.
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
Witaminy jakie znajdziemy w imbirze to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk, sód, błonnik.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka ksylitolu
– 3 cytryny
– 4 cm imbiru
– 1 szklanka wody
Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Dwie cytryny kroimy w plasterki a z jednej wyciskamy sok.
W garnku gotujemy wodę z ksylitolem i imbirem. Dodajemy pokrojoną cytrynę. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny. Mieszamy.
Gotowy syrop przelewamy do wcześniej wyparzonego słoika, włącznie z kawałkami imbiru i cytryny. Przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Syropu używam zamiast cukru.
Fajny i zdrowy zamiennik białego słodzidła.