Szakszuka. Orientalne śniadanie.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szakszuka. Orientalne śniadanie. Kto lubi to danie? Szakszuka to fajny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Fajnie jest powiedzieć, że fajnie się ją robi i jeszcze lepiej się ją je. Słowo shakshuka pochodzi z języka arabskiego, co oznacza „przypadkowa mieszanina” lub „ wszystko zmieszane”. Danie to oferuje nam jajka sadzone w obfitym sosie pomidorowym. Na wierzchu posypane szczypiorkiem, kolendrą lub natką pietruszki. Czasami w szakszuka możemy znaleźć karczochy lub oliwki ale zostały one pominięte w tym przepisie. Przyprawy również się nieco różnią. W daniu tym znajdziemy czosnek, kminek i wędzoną paprykę. Szakszuka to danie popularne na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżki oleju
– ½ papryki czerwonej
– ½ papryki żółtej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 puszka pomidorów
– sól, pieprz
– 3 jajka
– ¼ szklanki kolendry lub natki pietruszki
– ¼ szklanki szczypiorku
Papryki, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
Na patelni żeliwnej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy około 3 minut następnie dodajemy czosnek, paprykę żółtą i czerwoną. Gotujemy przez około 5 minut. Wsypujemy kminek, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Mieszamy. Wlewamy pokrojone pomidory z puszki. Kontynuujemy gotowanie przez 5 minut.
Delikatnie wbijamy jajka na patelnię w różne miejsca. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 160°C. Pieczemy około 7 – 10 minut.
Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i kolendrą.
Nie możemy się pomylić serwując szakszuka na śniadanie, jest również świetna na lunch lub kolację.