Szarlotka sypana z kremem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szarlotka sypana z kremem. Znakomity przepis na szarlotkę z nieodpartym domowym nadzieniem z soczystych jabłek, całość zwieńczona delikatnym kremem z mascarpone. Uwielbiam przepisy z jabłkami, począwszy od jaglanki na śniadanie w towarzystwie jabłek, jabłeczniki, ciasta z jabłkami, muffinki no i oczywiście szarotka. Jeśli kochasz jabłka, ta szarlotka jest obowiązkowa byś ją upiekła! Jest to ciasto, które każdy powinien spróbować! Ta szarlotka to skarbnica smaku.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie są potrzebne:
Spód:
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 ½ szklanki kaszy manny
– ¾ szklanki erytrytolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
– 1 kg jabłek
– 6 łyżek erytrytolu
– sok z jednej cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 250 g mrożonego masła 82 %
Krem:
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 250 g serka mascarpone
– kakao do posypania
Tortownica o średnicy 20 cm.
Jabłka obierz i pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce jarzynowej. Do startych jabłek wlej wyciśnięty sok z cytryny, dodaj erytrytol, wanilię i cynamon. Pomieszaj. Masę podziel na pół.
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol oraz kaszę mannę wymieszaj w misce. Otrzymaną mieszankę podziel na trzy równe części.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj margaryną.
Na dno wysyp jedną porcję sypkich składników oraz połowę jabłek. Na jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej połowę masła.
Wysyp druga porcję sypkich składników i połóż resztę jabłek.
Następnie połóż trzecia porcję sypkich składników i zetrzyj resztę masła.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 70 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij i odstaw by ostygło.
W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i dodaj serek mascarpone. Miksuj przez 2 minut, do połączenia się składników.
Krem wyłóż na upieczone ciasto. Posyp kakao i wstaw do lodówki aby się schłodziło.
Domowa szarlotka to zawsze super pomysł by wykorzystać jabłka i cieszyć się smakiem cudownego ciasta z dodatkiem jabłek i kremu. Jeśli szukasz pysznego przepisu na szarlotkę wszech czasów to dobrze trafiłaś. Wypróbuj już dziś, aby dowiedzieć się jak wspaniale smakuje! Domowa sypana szarlotka z pewnością będzie pysznym deserem po obiedzie.