Szarlotka z bezą.
![Szarlotka z bezą. ciasto, ciasto z owocami, jabłecznik, beza, szybkie ciasto, szarlotka, przepis na jabłecznik, przepisy, ciasta, jabłka, jabłko, wanilia, beza, zdrowy styl joanny, stylizacja jedzenia, fotografia kulinarna, blog, bloger, influencer, zdrowy styl joanny, pyszne ciasto, bez laktozy, bez cukru, dietetyczne ciasto, deser,](https://www.zdrowystyljoanny.pl/wp-content/uploads/2021/11/Szarlotka-z-beza..jpg)
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szarlotka z bezą. Pyszna szarlotka to smak jesieni, a jeszcze z dodatkiem bezy sprawia, że to ciasto z jabłkami jest niesamowite. Jest to ciasto wypełnione soczystymi jabłkami, a następnie przykryte delikatną pianą z białek, która po upieczeniu zamienia się w chrupiącą bezę. Beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i miękką w środku. Cudowne, soczyste jabłka pod delikatna chmurką bezy sprawiają, że to pyszny deser i znakomita odmiana dla zwykłej szarlotki.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kostka masła
– 4 żółtka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżki jogurtu greckiego
Masa z jabłek:
– 2 kg jabłek
– 4 białka
– ½ szklanki erytrytolu
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Wszystkie składniki do wykonania spodu umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i ¾ ciasta wykładamy spód, resztę ciasta chowamy do lodówki.
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mus jabłkowy kładziemy na spód ciasta.
Białka ubijamy z erytrytolem na sztywną pianę i kładziemy na jabłka.
Wyciągamy pozostałe ciasto z lodówki i rwiemy je na małe kawałeczki i kładziemy na pianie.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy szarlotkę przez 50 minut.
Nasza domowa szarlotka z bezą z pewnością będzie najlepszym przepisem na szarlotkę, jaką kiedykolwiek udało nam się zrobić. A teraz wyobraźmy sobie pieczone, soczyste jabłka idealnie połączone z pianą z białek. Jeśli kochamy jabłka to koniecznie wypróbujmy ten przepis! Poświećmy teraz chwilę na wykonanie tego pysznego ciasta, by za momencik cieszyć się znakomitym kawałeczkiem ciasta z jabłkami. Ciasto, które jest miękkie, cudownie słodkie i z dodatkiem świeżych jabłek!