Szarlotka z bezą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szarlotka z bezą. Pyszna szarlotka to smak jesieni, a jeszcze z dodatkiem bezy sprawia, że to ciasto z jabłkami jest niesamowite. Jest to ciasto wypełnione soczystymi jabłkami, a następnie przykryte delikatną pianą z białek, która po upieczeniu zamienia się w chrupiącą bezę. Beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i miękką w środku. Cudowne, soczyste jabłka pod delikatna chmurką bezy sprawiają, że to pyszny deser i znakomita odmiana dla zwykłej szarlotki.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kostka masła
– 4 żółtka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżki jogurtu greckiego
Masa z jabłek:
– 2 kg jabłek
– 4 białka
– ½ szklanki erytrytolu
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Wszystkie składniki do wykonania spodu umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i ¾ ciasta wykładamy spód, resztę ciasta chowamy do lodówki.
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mus jabłkowy kładziemy na spód ciasta.
Białka ubijamy z erytrytolem na sztywną pianę i kładziemy na jabłka.
Wyciągamy pozostałe ciasto z lodówki i rwiemy je na małe kawałeczki i kładziemy na pianie.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy szarlotkę przez 50 minut.
Nasza domowa szarlotka z bezą z pewnością będzie najlepszym przepisem na szarlotkę, jaką kiedykolwiek udało nam się zrobić. A teraz wyobraźmy sobie pieczone, soczyste jabłka idealnie połączone z pianą z białek. Jeśli kochamy jabłka to koniecznie wypróbujmy ten przepis! Poświećmy teraz chwilę na wykonanie tego pysznego ciasta, by za momencik cieszyć się znakomitym kawałeczkiem ciasta z jabłkami. Ciasto, które jest miękkie, cudownie słodkie i z dodatkiem świeżych jabłek!