Sznycle drobiowe z oliwkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sznycle drobiowe z oliwkami. To danie jest bardzo popularne w mojej rodzinie i każdy się nim zachwyca. Dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Sznycle drobiowe to proste, niedrogie danie do przygotowania, dzieci jak i dorośli je uwielbiają.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 sznycle drobiowe
– ½ słoika czarnych oliwek
– 2 łyżki musztardy
– 1 łyżka soku z cytryny
-1 cebula
– sól, pieprz
– olej
– ½ bulionu drobiowego
– 4 ząbki czosnku
Sznycle drobiowe myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy lekko musztardą z obu stron.
W garnku podgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek i kontynuujemy smażenie. Dodajemy mięso. Lekko podsmażamy. Wlewamy bulion drobiowy i dodajemy oliwki. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ciekawy pomysł na obiad rodzinny lub w gronie przyjaciół. Zapewniam, że każdy będzie zachwycony smakiem sznycli drobiowych.
Smacznego!