Sznycle z indyka z sezamem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sznycle z indyka z sezamem. To smaczny sposób na urozmaicenie obiadu. Pyszna pierś z indyka obtoczona w złocistej bułce tartej, z dużą ilością sezamu. Proces przygotowania mięsa jest bardzo prosty, a gdy już spróbujemy tego pysznego mięsa to będzie ono często gościło na naszym stole. Jest to cudowny sposób na połączenie piersi z indyka z nasionami sezamu. Ten sznycel ma charakterystyczny smak, ciężko mu się oprzeć.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g fileta z indyka
– 1 jajko
– 4 łyżki mąki
– ½ szklanki mleka
– 1 szklanka bułki tartej
– 5 łyżek sezamu
– sól, pieprz
– przyprawa do indyka
– olej do smażenia
Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą do indyka.
Na dużym talerzu łączymy bułkę tartą z sezamem.
Na osobnym talerzyku rozkłócamy jajko z mlekiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Mięso najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filet z indyka na złoty kolor.
Jest to najłatwiejszy sposób na pysznego sznycla z indyka. Delikatne kotlety, które są obtoczone w złocistej panierce z pysznym sezamem. Chrupiąca skórka i soczysty środek. Jest to kotlet idealny dla dzieci, za każdym razem będą prosiły o dokładkę. Kotlet z dodatkiem ziemniaków i z dużą ilością surówki to znakomity pomysł na obiad.