Szybkie ciasto czekoladowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szybkie ciasto czekoladowe. To super łatwe ciasto jest idealnym deserem na każde spotkanie przy kawie bądź herbacie. Ciasto wypełnione gorzką czekoladą i kakao, z dodatkiem mleka owsianego. Ciasto dla miłośników czekolady. Ten przepis na ciasto czekoladowe jest bardzo łatwy do zrobienia a efektem jest pyszne ciasto. Czasami znalezienie odpowiedniego przepisu na ciasto jest bardzo trudne w szczególności gdy mamy określone preferencje odnośnie ciasta. To ciasto czekoladowe jest wypełnione dobrymi składnikami, które pokocha mały i duży wielbiciel czekolady.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g masła
– 250 g gorzkiej czekolady
– 4 jajka
– 250 ml mleka owsianego
– 3 łyżki kakao
– 130 g erytrytolu
– 150 g mąki
Czekoladę i masło roztapiamy w wodnej kąpieli.
Jajka z erytrytolem ubijamy mikserem. Dodajemy kakao, mleko owsaine i mąkę a następnie powoli wlewamy ciepłą masę czekoladową. Gotową masę czekoladowa przelewamy do blaszki, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160°C.
Ekspresowe ciasto czekoladowe!
Cudowny czekoladowy, dekadencki deser, który podbije gusta domowników. Ten łatwy przepis tworzy bogate i puszyste ciasto, które jest idealnie wilgotne i delikatne.