Szyszki czekoladowe z żyta ekspandowanego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szyszki czekoladowe z żyta ekspandowanego to mój smak dzieciństwa, często do nich wracam. Jednak tradycyjny ryż preparowany zastąpiłam żytem ekspandowanym. Szyszki z żyta ekspandowanego to świetna przekąska i super alternatywa dla zwykłych ciasteczek.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Składniki jakich potrzebujemy:
– 250 g masła
– 2 szklanki mleka w proszku
– 3 łyżeczki cukru waniliowego
– 3 łyżki kakao
– 250 g żyta ekspandowanego
– ½ szklanki wody
– ¾ szklanka cukru
Do garnka wkładamy masło, kakao, wodę, cukier i cukier waniliowy. Stawiamy garnek z naszą zawartością na małym ogniu i czekamy aż wszystko nam się ładnie rozpuści. Jak masa kakaowa będzie płynna ściągamy ją z ognia.
Gdy masa nam troszkę ostygnie przekładamy do niej mleko w proszku i żyto ekspandowane. Mieszamy dokładnie. Z połączonych składników formujemy owalne kulki, które przypominają kształtem szyszki. Układamy je na płaskim talerzu bądź jakiejś innej płaskiej powierzchni by stężały. Po paru godzinach są gotowe do jedzenia.
Świetna, smaczna czekoladowa przekąska. Idealnie nadaje się do kawki lub herbatki.
PYSZNE SZYSZKI Z ŻYTA EKSPANDOWANEGO!