Tajska zupa kalafiorowa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tajska zupa kalafiorowa. Zupa kalafiorowa jest zdrowa i pyszna. Wykonana z pysznego kalafiora, z dodatkiem aromatów tajskiej kuchni i mleczka kokosowego, dzięki czemu zupa jest kremowa i ma niepowtarzalny smak. Zwykła główka kalafiora i puszka mleczka kokosowego oraz curry może przekształcić się w jedwabistą zupę pełną składników odżywczych. Jest to znakomity przepis na zupę z kalafiora w którym się zakochasz! Szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie są potrzebne:
– 4 szklanki bulionu warzywnego
– 1 duży kalafior
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka tajskiej zielonej pasty curry
– 400 ml mleczka kokosowego z puszki
– sól, pieprz
– natka pietruszki do posypania
– orzeszki nerkowca, posiekane do posypania
Mleczko kokosowe umieść w lodówce na 24 godziny, w ten sposób uzyskasz więcej mleczka i mniej wody kokosowej.
Kalafior pokrój na różyczki.
Cebulę, czosnek i imbir pokrój na małe kawałki.
Do garnka z bulionem warzywnym dodaj kalafior, cebulę, czosnek i imbir. Gotuj warzywa na małym ogniu do momentu aż będą miękkie.
Następnie przypraw pastą curry, solą i pierzem.
Dodaj mleczko kokosowe, gotuj około 10 minut.
Ściągnij garnek z ognia, za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zawartość garnka. Uzyskasz kremową, gęstą i aksamitną zupę.
Zupę rozlej do miseczek. Posyp posiekanymi orzechami nerkowca.
Smacznego.
Przybliżone kalorie to około 300 kcal.
Tajska zupa kalafiorowa uosabia wszystkie smaki zielonego curry w zdrowej, smacznej i aromatycznej zupie. Pełen talerz tej kremowej, lekko pikantnej zupy z dodatkiem mleczka kokosowego to wszystko czego potrzebujesz aby rozgrzać swoje ciało w chłodny, jesienny dzień. W tej zupie jest coś satysfakcjonującego, co sprawi, że cała rodzina będzie prosić o dokładkę.