Tarta cebulowa z piersią kurczaka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta cebulowa z piersią kurczaka. Jest to przepis na idealne danie obiadowe. Jest łatwa w przygotowaniu, tania, napełniająca nasze brzuszki i zawsze lepsza następnego dnia. Cebula jako składnik główny w towarzystwie mięsa i sera mozzarella. Taki obiad zawsze kończy się hitem! Pomyślmy o zupie cebulowej… aż ślinka cieknie, a teraz wspaniała tarta cebulowa! Nie pozostaje więc nic innego jak zakupić potrzebne składniki i zmykamy do pieczenia!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na tartę:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– ½ szklanki mąki pszennej
– duża szczypta soli
– 2 łyżki zimnej wody
– szczypta sody oczyszczonej
– 140 g masła
Farsz cebulowy:
– 2 piersi z kurczaka
– 4 cebule
– 4 jajka
– 1 łyżka śmietany
– 50 ml mleka owsianego
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– przyprawa do kurczaka
– 100 g sera mozzarella
– ½ pęczka natki pietruszki
– olej kokosowy do smażenia
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, pieprz rozpuszczone masło i wodę. Zagniatamy ciasto.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i przekładamy nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód tarty przez 15 – 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierś.
Cebule kroimy w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Przeprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Usmażone mięso i cebulę odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika i kładziemy na bok.
Do miski wbijamy jajka i za pomocą miksera ubijamy je, dodajemy sól, śmietanę i mleko. Kontynuujemy miksowanie. Do ubitych jajek wsypujemy starty ser mozzarella, natkę pietruszki i cebulę, mieszamy. Możemy zostawić garść sera by mieć na posypanie wierzchu.
Na spodzie tarty układamy kawałki mięsa. Tartę zalewamy mieszaniną jajeczną i posypujemy starym serem mozzarella.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy tartę przez 40 minut.
Szybki, zdrowy i tani obiad! Czy ktoś prosi o dokładkę?