Tarta z brokułami i pomidorami. Tarta warzywna.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z brokułami i pomidorami. Tarta warzywna. Nigdy nie robiłam tarty z warzywami, zawsze na moim stole gościła tarta z owocami. Dlaczego nigdy nie robiłam warzywnej tarty? Nie wiem! Ale lepiej późno niż wcale. Więc oto jest wspaniała tarta z brokułami i pomidorami, bardzo smaczna i sycąca. Już wiem, że od dziś będę wykonywać więcej tego typu dań i oczywiście będę się dzieliła nimi z Wami.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g masła
– 1 brokuł
– 250 g mąki
– 200 g pomidorów koktajlowych
– 200 g serka ziołowego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 50 ml ciepłej wody
– 1 szklanka jogurtu greckiego
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy żółtko, pół łyżeczki soli, masło i wodę. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tary. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i przyciskamy jakimś małym garnkiem i pieczemy przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Pomidory kroimy na połówki, brokuła dzielimy na małe różyczki, serek ziołowy mieszamy z posiekanym czosnkiem, jajkiem, jogurtem greckim. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Upieczony spód tarty smarujemy masą serową, następnie kładziemy pomidory i brokuła. Gotową tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut.
Smaczne i szybkie danie obiadowe!
TARTA Z BROKUŁAMI I POMIDORAMI!
TARTA WARZYWNA!