Tarta z brokułami i serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z brokułami i serem. Połączenie sera i z brokułami i pomidorami to fantastyczne danie na obiad, a każdy kęs ma wyśmienity smak. Tarta z brokułami i serem – wytrawna mieszanka brokułów, sera, soczystych pomidorów, zapiekane w piekarniku. Ta tarta stanowi pyszny i smaczny obiad dla całej rodziny. Brokuł i ser pasują do siebie, nic więc dziwnego, że tarta cieszy się takim powodzeniem i każdy zjada ją z apatytem! Ta tarta z brokułem i serem łączy ten duet z maślanym spodem. Rezultat – smaczna, krucha, serowa tarta, która stanowi znakomity obiad.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Cisto:
– 200 g mąki owsianej
– 1 jajko
– 100 g masła
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– 4 jajka
– 200 ml śmietany
– mały brokuł
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka sera mozzarella
– sól, pieprz
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko oraz miękkie masło, przyprawiamy solą. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie na tartę. Dociskamy spód i boki formy.
Jajka wbijamy do miski i dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem, ubijamy. Wsypujemy starty ser mozzarella i mieszamy. Połowę masy jajecznej wylewamy na spód tarty następnie kładziemy różyczki brokuła oraz przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Całość zalewamy pozostałą masą jajeczną.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy tartę przez 45 – 50 minut.
Pyszna tarta z brokułem, serem i pomidorami w towarzystwie jajek jest wygodnym jedzeniem w najlepszym wydaniu – z kruchym spodem i pysznym jajeczno – serowym wypełnieniem w towarzystwie brokuła i pomidorków. Tarta jest łatwa do wykonania i absolutnie pyszna! Tą tartę możemy jeść bardzo często i nigdy się nie znudzi. Jest to wygodny i sprytny sposób na zjedzenie większej ilości warzyw! Jest to rustykalne, proste, komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu.