Tarta z budyniem i jabłkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z budyniem i jabłkami. Ta tarta jest niezwykle pyszna, wilgotna o cudownym smaku czekoladowego budyniu i jabłek. Jest to niezwykle łatwy przepis na tartę z budyniem i jabłkami. Tarta jest szybka do wykonania i nie wymaga dużego wysiłku i zdolności kulinarnych. Większość z nas posiada pewnie wszystkie składniki w domu, więc jest to idealny przepis na tartę, który możemy przygotować gdy poczujemy ochotę na coś słodkiego. Idealna tarta by przemycić jabłka do diety!
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Limonka inaczej limetka. Cieszy się mniejszą popularnością niż cytryna, a to wielka szkoda, ponieważ limonka ma liczne wartości odżywcze czyli zdrowotne także. Limonka zawiera duże ilości flawonoidów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Limetka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pracę wątroby. Sok z limonki chroni nasz organizm przed różnego rodzajami bakterii, wzmacnia naszą odporność. Pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Limetka zawiera bioflawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Są to związki, które niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Bioflawonoidy chronią nas również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Witaminy jakie znajdziemy w limonce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 200 g mąki
– 60 g masła zimnego
– szczypta soli
– 40 g erytrytolu
– 2 żółtka
Nadzienie:
– 2 budynie czekoladowe
– 800 ml mleka owsianego
– 1 łyżka soku z limonki
– 3 jabłka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy zimne masło, sól, erytrytol oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Schłodzonym ciastem wykładamy spód tarty. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim garnek z odrobiną wody (musimy obciążyć spód ).
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy ciasto przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek i papier. Ciasto umieszczamy ponownie w piekarniku na kolejne 10 minut by się zarumieniło.
W garnku gotujemy mleko i dodajemy budyń. Gotujemy do momentu aż budyń będzie gęsty. Gotowy budyń przelewamy na upieczony spód ciasta.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiarteczki. Smarujemy je sokiem z limonki. Jabłka układamy na budyniu.
Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ją przez 15 minut.
Bajeczny smak i prostota wykonania tej tarty sprawiają, że jest absolutnie nie do opisania. Idealne ciasto do popołudniowej kawki.